Taakstraffen na weigeren doen aangiften inkomstenbelasting

april 13, 2019 Uit Door De Lokale Nieuws Redactie

Maandag heeft het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) voor de politierechter in Groningen geldboetes en taakstraffen geëist tegen 11 verdachten voor het structureel weigeren van het doen van aangifte Inkomstenbelasting 2017/2018. Dit meldt het OM maandag.

Taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen
‘De politierechter heeft taakstraffen opgelegd variërend van 70 tot 30 uur. Een aantal verdachten heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf tot 3 weken opgelegd gekregen’, aldus het OM.

Aanpak via strafrecht
De meeste mensen doen tijdig belastingaangifte. Alleen mensen die na herhaaldelijk aandringen blijven weigeren om aangifte te doen worden aangepakt via het strafrecht.

Aanmaningen
Voor de aangifte inkomstenbelasting 2018 kunnen mensen nog tot 1 mei aangifte doen. Daarna breekt de periode aan waarin de Belastingdienst herinneringen stuurt aan mensen die dat niet gedaan hebben – tenzij ze uitstel hebben aangevraagd voor 1 mei. Belastingplichtigen die niet reageren op herinneringen om aangifte te doen, krijgen vervolgens aanmaningen. Jaarlijks stuurt de Belastingdienst zo’n 300 duizend aanmaningen.